2013. augusztus 27., kedd

Rapid spanyol és az esküvői szervezés

Follow my blog with Bloglovin

The countdown started....35 days left!

Szóval pánikszerű spanyol tanulásba kezdtem Rosetta Stone-nak köszönhetően (ezúton is ajánlanám mindenkinek ezt a programot, tényleg rohadt jó a nyelvtanulásra. Ugyan a hivatalos ára egy icipicit borsos, dehát ugye az internet útjai kifürkészhetetlenek...)  Azt hiszem, hogy már nem tudnának eladni egy kisebb szállítmánnyi gépfegyverért (itt ugye a tevék nem helytállóak).

Egyébként napjaim nagyrészt unalmasan telnek. Már számolom vissza hátramaradt napjaimat is a hőn imádott munkahelyemen. A héten sikeresen megérkezett amerikai pótanyukám finomságokkal megtöltött csomagja (nem, nem a volt host anyukámról beszélünk, ő nem hiszem, hogy ilyet megtenne értem) minek köszönhetően az eltökélt diétámat megszakítva tegnap teletömtem a fejemet egy jó adag Mac'n'Chees-el. Tudom, tudom, mű és egészségtelen és ocsmány, de épp ezért olyan finooom!!!


Mindemellett lázas esküvő szervezésbe kezdtem (legalább ezzel is lefoglalom minden idegszálamat)
Van dátumunk, van helyszínünk, van fotósunk és van meghívónk! Már-már valóságosnak tűnik a dolog :)


Az utóbbi időben meglepődve konstatáltam, hogy a helyzetünk (hogy EUs állampolgár házasodik nem EUssal) egyre gyakoribb napjainkban, mivel egyre több ilyen emberbe futok bele és egyre többjüktől záporoznak a kérdések ezt illetően :) Úgyhogy egy picike kis gyorstalpaló az EU bevándorlási politikájáról családtagokra vonatkoztatva.

Esetünkben a helyzet a következő:
hála a jó Istennek, Mexikó nem vízum köteles Magyarországra, tehát érvényes vízum nélkül léphet be az országba és maradhat itt 3 hónapig. Mi november 11-én fogunk érkezni és az esküvő január 4-én lesz (csak polgári, templomit Mexikóban szeretnénk tartani). A Magyarországon kötendő házassághoz (külföldinek) szükség van a kedves delikvens érvényes útlevelére, születési anyakönyvi kivonatára illetve annak magyar fordítására és egy olyan kis cuki papírosra a saját országának illetékes anyakönyvi hivatalától, hogy kedves delikvensünknek nincs semmilyen jogi akadályoztatása a házasság beteljesítésében. Legjobb ismereteim szerint ezt angolul Certificate of No Impediment- nek hívják. Ha ez megvan szépen személyesen becsoszogunk az anyakönyvi hivatalba és bejelentjük házasságkötésünket. Magára a ceremóniára biztosítani kell tolmácsot, akinek nem kell hivatalos tolmácsi papírral rendelkeznie, csak magabiztos tárgyalóképes angollal (hurrá!). Nos, innen jön a trükk :) Mi ugye nem szeretnénk Magyarországon maradni hosszabb távon, hanem Lodnonba szeretnénk áttelepülni. Az EU reguláció szerint EUs állampolgár nem EUs házastársát ugyanolyan jogok illetik mint kedves feleségét (Engem!!! :) ), ameddig azzal egy földrajzi helyen tartózkodik. A UK reguláció szerint azonban be kell jelentenünk létezését kedves páromnak, így a házassági anyakönyvi kivonattal el kell csoszogni a British Embassy-re Family Permit-et igényelni, amit INGYEN két héten belül kiadnak. Ezután, ha magyarországon nem szeretnénk neki letelepedési engedélyt kérni, akkor három hónapon belül igényelhetünk neki EEA residency permit-et Londonban. Már csak egy NI number (amit szintén ingyen és azonnal adnak ki) és a halál választhat el minket a boldogságtól az Egyesült Királyságban :)

Hát a kalandunk nem egyszerű, nem olcsó és nem olyan, amilyennek mi anno elterveztük. Nyilván sokkal egyszerűbb lett volna minden, ha én megkapom azt az átok verte vízumot (vagy haza sem jövök januárban) és így vagy úgy de Texasban maradunk. De az élet nem így hozta. Úgy mondják, mindennek meg van az oka. Azt hiszem, hogy nekünk el kellett jönnünk Texasból és így, itt szabadabb és értékesebb életet élhetünk. És ez így jó. :)

4 megjegyzés:

Szilvi írta...

NI number ingyenes, de nem azonnali! 1-2 hetet varni kell rá, viszont a legtöbb helyen a varakozasi ido alatt simán alkalmaznak.

Bogi írta...

Uhh hat nem egyszeru de minden jo ha a vege jo :)

Flo írta...

Koszi a pontositast, hal istennek a gyakorlati reszen igy akkor nem valtoztat :)

Bogi, ez bizony igy van :) Megeri a dolog!

Dalma írta...

Minden tortenesnek megvan a maga oka! Csodallak hogy ilyen jol megoldottatok a helyzetet! Sok boldogsagot nektek!

Megjegyzés küldése